Echografie

De belangstelling voor eerstelijns echografie onder huisartsen is de laatste jaren sterk toegenomen. Deze belangstelling spitst zich toe op abdominaal en obstetrisch echo-onderzoek. Hierdoor is er behoefte ontstaan aan specifieke scholing. Op deze pagina leest u informatie over 5 echografie-opleidingen in Nederland.

Basisopleiding abdominale echografie voor huisartsen (NEAc)

Echografie is een onderzoek van veel doen. Hiervoor is het noodzakelijke dat huisartsen tijdens deze opleiding zo veel mogelijk hands-on uren met de docent maken. Daarnaast wordt natuurlijk aandacht besteed aan de theoretische onderbouwing. De basisopleiding van de Nederlandse Echografie Academie (NEAc) duurt 6 dagen.

Basisopleiding abdominale echografie voor artsen (Boerhaave Nascholing)

In september 2016 is een Boerhaavecursus Abdomen voor artsen gestart waarin basistechnieken worden onderwezen door radiologen met medewerking van diverse medisch specialisten uit het LUMC. Indicatiestelling en beleidsconsequenties vormen een belangrijk onderdeel van het curriculum. In deze zesdaagse opleiding leren huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde de “state-of-the-art” echotechnieken direct van de radioloog. Tijdens deze opleiding geven wij niet alleen aandacht aan de theorie maar vooral ook aan de praktijk. Aan bod komen echofysica, echotechniek, indicatiestelling, toegepaste anatomie, het herkennen van veel voorkomende afwijkingen in het abdomen, de vaten en verslaglegging van het onderzoek.

Basisopleiding echografie voor huisartsen (Malumido)

Malumido kiest voor pragmatische benadering om de echografieopleiding voor huisartsen vorm te geven. De NZA-richtlijnen zijn als basis genomen voor het programma, aangevuld met een aantal, in onze ogen zeer haalbare, extra vaardigheden, die een onmiskenbare meerwaarde hebben, denk bv. aan de detectie van DVT. Het concept van Malumido is uniek, in de zin dat niet alleen klassikaal les wordt gegeven met hands-on onderwijs, maar daarnaast ook in de praktijk van de cursist patiënten van de cursist worden onderzocht onder vakkundige supervisie van medewerkers van Malumido.  Er komt dus een ervaren medewerker bij u in de eigen praktijk langs, die samen met u uw eigen patiënten onderzoekt. Deze aanpak resulteert erin dat het hier niet een lessenreeks betreft die mogelijk niet blijft hangen, maar een opleiding, waarin meteen ook de implementatie in de individuele huisartsenpraktijk wordt bewerkstelligd.

Opleiding Echografie voor huisartsen (Fontys Hogeschool)

De belangstelling echografisch onderzoek in de 1e lijn is de laatste jaren sterk toegenomen. Deze techniek stelt je in staat om organen, vaten, spieren en gewrichten in beeld te brengen. Zo krijg je zicht op de grootte, structuur en de eventuele pathologische afwijkingen ervan.
Fontys is een erkent opleider en biedt een breed pallet aan echografie opleidingen aan. Onze docenten werken voor de opleiding Medische Beeldvorming (MBRT) of zijn docenten met veel praktijkervaring zoals MBB’ers, vaatlaboranten en echoscopisten (verloskunde en gynaecologie).

Deze 10-daagse opleiding is bedoeld om je vertrouwd te maken met de achtergronden en de mogelijkheden van de echografie en je protocollair onderzoeken te leren uitvoeren die je kunt inzetten de je huisartsenpraktijk.
Voor de transvaginale echografie hebben wij als enige opleider in Nederland een scantrainer. Dit is een volledig uitgeruste simulator die de vaginale echografie perfect simuleert. Naast de simulator oefen je de techniek bij livemodellen.
Het incompany verzorgen (op maat) van deze opleiding is mogelijk, voor informatie kan je contact met ons opnemen.

Basisopleiding echografie abdomen voor huisartsen (Meander Medisch Centrum)

De basisopleiding ‘echografie abdomen’ is bestemd voor huisartsen die met echografie willen beginnen. De opleiding wordt gegeven door een radioloog en echolaborant van Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Een groot voordeel van deze opleiding is dat de intercollegiale contacten tussen de huisartsen en radiologen worden versterkt, waardoor de patiënt nog meer centraal komt te staan. Deze opleiding is bedoeld voor huisartsen die binnen hun eigen praktijk echografisch onderzoek willen verrichten. Na het volgen van deze opleiding is de huisarts in staat om op een verantwoorde manier echobeelden te verkrijgen en te interpreteren op het gebied van abdominale echografie en obstetrische echografie tot de 12e week van de zwangerschap.