Basisopleiding en nascholing EKC

Een Erkend Kwaliteitsconsulent (EKC) is een huisarts die de nascholing in toetsgroepen (FTO, DTO, intervisie) coördineert en die de toetsgroep ondersteunt. Hiervoor is het nodig dat je de EKC-Basisopleiding volgt. 

De aanwezigheid van een EKC is een van de voorwaarden voor het accrediteren van deze nascholing in huisartsengroepen. Voor meer informatie over EKC en toetsgroepen: website NHG.

EKC Basisopleiding

De EKC-Basisopleiding bestaat uit 2 dagen waarin diverse aspecten van de functie als EKC de revue passeren.  Onderwerpen zoals taken en verantwoordelijkheden van een EKC, onderwijsvormen en -methoden en het motiveren van de groep komen aan bod. De EKC-Basisopleiding wordt aangeboden door de LHV Academie.

Nascholing

Per 1 januari 2024 vervallen alle herregistratie-eisen voor EKC bij het CHBB.  

Dit betekent dat bij jouw komende herregistratie je niet meer gevraagd wordt naar je gewerkte uren als EKC en de gevolgde nascholing zoals in de huidige situatie wel het geval is. 

Als je meer verdieping zoekt, kun je uiteraard nascholing volgen over groepsdynamiek, gesprekstechnieken, communicatieve vaardigheden, leidinggeven, schriftelijke verslaglegging, timemanagement, presentatievaardigheden en het opzetten van kwaliteitsverbeterplannen. 

Overzicht van diverse scholingsaanbieders

  • LHV academie: in de zoekfunctie “EKC” typen om de basisopleidingen en nascholing te zien die betrekking hebben op de EKC
  • Keijzer-van der Jagt advies: nascholing
  • WDH Midden Nederland: onder het kopje “Nascholingen” is zowel het fysieke als het digitale aanbod te vinden
  • Leerpunt KOEL: zoek op trefwoord “EKC” (biedt naast nascholing ook de basisopleiding aan)
  • DOKh: zoek op trefwoord “EKC” (biedt naast nascholing ook de basisopleiding aan)
  • OVM Scholing & Advies: aanbieder EKC-vervolgcursussen
  • KOH: EKC basisopleiding en vervolgtrainingen