Opleiding reizigersadvisering Algemeen (WHIG-werkgroep Reizigersadvisering)
De introductiecursus, registratie en (her-)registratie bij het CHBB
Voor registratie voldoet het om een van de bestaande introductiecursussen te volgen. Registratie volgt dan aansluitend op de cursus, die daarin begeleidt.
Voor herregistratie voldoet het om deel te nemen aan 4 uur onderwijs per jaar. Deelname aan een RATO helpt om hier gemakkelijk aan te voldoen.
Heb je na 5 jaar niet voldaan aan de herregistratie-eisen dan is het zinnig de introductie cursus weer te doen. Een betere opfriscursus is er niet.
Informatie over de bestaande tweedaagse introductiecursussen
a. Health Education
b. NSPOH
c. Travelalert
De praktijk/protocol reizigersadvisering
Belangrijk is dat de praktijkvoering ingericht wordt voor reizigersadvisering. Hiervoor heeft de Werkgroep Huisartsgeneeskunde & Internationale Gezondheidszorg (WHIG) in samenwerking met het NHG een praktijkwijzer/protocol gemaakt. Dit leest als een kookboek en is cruciaal voor goed reizigersadvies in uw praktijk.
De Wordversies zijn bijgevoegd om te kunnen knippen voor eigen gebruik.
Protocol reizigersadvisering WHIG definitief (pdf)
Protocol reizigersadvisering WHIG versie definitief 070717 (word versie)
Protocol reizigersadvisering WHIG Bijlagen definitief (pdf)
Protocol reizigersadvisering WHIG Bijlagen versie definitief 070717 (word versie)
LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) Kwaliteitsregister & Certificering opleidingen reizigersadvisering
Sinds 2005 kunnen artsen die aan de voorwaarden voor registratie voldoen zich laten registreren als reizigersgeneeskundig huisarts in het Kwaliteitsregister van het LCR.
De voorwaarden voor die (her-)registratie bij de LCR zijn vastgesteld door het LCR. Het LCR verzorgt zelf geen opleidingen in reizigersadvisering.
Voor herregistratie bij de LCR is 8 uur nascholing vereist; bij het CHBB 4 uur.
Registratie bij het CHBB betreft vooral de bekwaamheid van de huisarts (en indirect de praktijk) maar geeft geen recht op de status vaccinatiebureau (en dus bevoegdheid voor gele koorts vaccinatie + stempel ).
De LCR accrediteert in feite huisarts + de praktijk.
In de praktijk doen zich weinig problemen voor, omdat minder dan 20% van de consulten gele koorts vaccinatie vereist.
Rol van de Werkgroep Huisartsgeneeskunde & Internationale Gezondheidszorg
De WHIG is een werkgroep van de NVTG (Nederlandse Vereniging voor Tropengeneeskunde en Internationale Gezondheidszorg) maar ook van het NHG. Voor het CHBB is de WHIG de werkgroep die de kwaliteit van de reizigersadvisering in de huisartsenpraktijk tot haar kernactiviteiten rekent.
De WHIG beheert RATO’s in samenwerking met Health Education, wat de meest effectieve, goedkope nascholing is van huisartsen voor huisartsen. Dit voorziet samen met het aanbod van Travel Alert en NSPOH in een ruim nascholingsaanbod.
De WHIG organiseert jaarlijks een geaccrediteerd congres om ervaring uit te wisselen en voor de promotie van reizigersadvies.
Waarom is reizigersadvisering in de huisartsenpraktijk nuttig?
Kennis van medische aspecten van reizen helpt niet alleen je patiënten bij hun vertrek te goed te adviseren, maar je bent als huisarts dan ook beter geëquipeerd, wanneer patiënten ziek terug komen.
Veel mensen gaan nog ongevaccineerd op vakantie, vaak omdat het teveel gedoe is om naar de GGD te gaan of uit zuinigheid. Bij de huisarts is het gratis bij een aanvullende verzekering en zo niet in elk geval goedkoper.
Dat is een groot goed, maar het vereist wel een goede dekking van praktijken, die aan reizigersadvisering doen. Het is effectieve preventie.
De Werkgroep Huisartsgeneeskunde & Internationale Gezondheidszorg heeft een commissie van huisartsen, die de kwaliteit wil borgen van de reizigersadvisering door de huisarts.
Klik hier voor de algemene pagina op de WHIG-website en voor pagina’s over:
1. Opleiding, registratie en praktijkvoering
2. Het protocol reizigersadvisering
3. Het Reizigers Advies en Toets Overleg
Leden van Werkgroep Reizigersadvisering in de WHIG
Maarten Borg (voorzitter), Harry Mooren (auteur praktijkwijzer), Wim Heres (RATO), Cees Sluijmer (lid van de Brede Werkgroep van de LCR), Leon van Groenendaal (vz WHIG), Pieter van den Hombergh (website)
Basismodule Reizigersadvisering voor huisartsen (NSPOH)
Praktijkgerichte basismodule waarin je leert hoe je een reizigersspreekuur op de huisartsenpraktijk kunt organiseren en uitvoeren en hoe je omgaat met de LCR-protocollen. Je krijgt inzicht in de achtergronden van adviseren, immuniseren en malariaprofylaxe.
Opleiding
Deze basisopleiding reizigersadvisering voor huisartsen gaat in op achtergronden en praktijk van het adviseren en immuniseren, achtergronden van malariaprofylaxe, samenwerking met de reiswereld en op het belang van gedragsbeïnvloeding.
Jij draagt als arts verantwoordelijkheid voor alle adviezen die gegeven worden. Het is dus van belang een systeem van interne kwaliteitsbewaking van het professioneel handelen te hebben met een goede en efficiënte registratie. In de opleiding wordt hierop ingegaan.
Er zijn reizen naar gebieden waar omstandigheden extreem kunnen zijn. Daarom wordt aandacht besteed aan reizen per vliegtuig, hoogteziekte, bevriezingen en de gezondheidssituatie van de reiziger zelf. Is er een factor zoals leeftijd of een aandoening waar rekening mee gehouden moet worden? Welke rol kan de reisorganisatie spelen en bij wie ligt welke verantwoordelijkheid?
Na het volgen van deze module kun je:
- de (ecologische) achtergronden van infectieziekten herkennen en op waarde schatten;
- aspecten van kwaliteitsbewaking (professioneel en klantgericht) herkennen en te beoordelen;
- een spreekuur in de reizigersadvisering goed opzetten en laten verlopen;
- onderscheid maken in adviezen die je als deelnemer zelf kunt geven en die door anderen (verpleegkundigen, specialistische centra) gegeven kunnen en/of moeten worden;
- het aandeel van gedragsbeïnvloeding onderkennen.
Het dagdeel over de organisatie van het reizigersspreekuur is samen met praktijkondersteuners en doktersassistenten, die zich voor de “Basismodule reizigersadvisering voor praktijkondersteuners en doktersassistenten” hebben aangemeld.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met:
NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health)
Drs. Tamara van Keulen
T 020-4097051
E info@nspoh.nl
W www.nspoh.nl
Basisopleiding reizigersgeneeskundig huisarts TravelAlert
Adviseren van reizigers vergt inzicht in het gebruik van gedetailleerde landeninformatie, toepassing vaccinatieprotocollen, schema’s voor malariaprofylaxe en risicoanalyse. Deze basisopleiding maakt je vertrouwd met de belangrijkste aspecten van reizigersadvisering en is geschikt voor huisartsen die adviezen geven aan reizigers uit eigen praktijk.
Opleiding
Tijdens deze cursus maak je kennis met de belangrijkste principes van reizigersadvisering en leer je deze effectief toe te passen in je advisering. De basisopleiding bestaat uit de volgende onderdelen:
- Reizigerszorg in Nederland
- Gezondheidsrisico’s: veroorzakers en besmettingsbronnen
- Leefregels in verre landen
- Vaccinatieschema’s, protocollen en toepassing
- Malaria: epidemiologie, preventie, profylaxe en noodbehandeling.
- Preventie van niet vaccineerbare aandoeningen
- Aandachtspunten bij de reizigers met een bijzonder risico
- Verantwoordelijkheden
Door het verwerven van feitelijke kennis en inzichten in de reizigersproblematiek en het aanleren van praktische vaardigheden in de reizigersvoorlichting zijn de deelnemers na afronding van de opleiding in staat een ‘verre’ reiziger correct en op maat voor te lichten over de risico’s die deze loopt en op welke manieren deze risico’s beperkt kunnen worden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Stichting TravelAlert
T 036 – 534 35 54
W www.travelalert.nl
Basisopleiding Reizigersgeneeskundig huisarts Health Education
Adviseren van reizigers vergt inzicht in het gebruik van gedetailleerde landeninformatie, toepassing vaccinatieprotocollen, schema’s voor malariaprofylaxe en risicoanalyse. Deze basisopleiding maakt je vertrouwd met de belangrijkste aspecten van reizigersadvisering en is geschikt voor huisartsen die adviezen geven aan reizigers uit eigen praktijk.
Opleiding
Tijdens deze cursus maak je kennis met de belangrijkste principes van reizigersadvisering en leer je deze effectief toe te passen in uw advisering. De basisopleiding bestaat uit de volgende onderdelen:
- Het risico van reizen.
- Diarree en andere ongemakken.
- Reizigersadvisering in de praktijk.
- Vector overdraagbare aandoeningen.
- Non-vaccine preventable diseases.
- Casuïstiek.
- Immunologie.
- Vaccine preventable diseases.
- Vaccinbeheer.
- Bijzondere reizen en bijzondere reizigers.
- Casuïstiek.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Health Education
Slingebeekstraat 54
1316 SH ALMERE
E info@healtheducation.nl